Οι Απαντήσεις του NETWORK στις online Ερωτήσεις σας για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές


Μεταπτυχιακές Σπουδές

Κάθε χρόνο το NETWORK διεξάγει μια σειρά ενημερωτικών Σεμιναρίων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, στις αίθουσες συνεδρίων κεντρικών ξενοδοχείων των 2 μεγάλων πόλεων. Τακτική μας είναι να σας δίνουμε βήμα ώστε να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα που σας απασχολούν αναφορικά με τις Μεταπτυχιακές Σπουδές και να σας τα απαντάμε κατά τη διάρκεια κάθε Σεμιναρίου.

Για όσους από εσάς δε μπορέσατε να παρευρεθείτε σε κάποιο Σεμινάριο του NETWORK αλλά και όσοι από εσάς που ήρθατε έχετε ακόμα αναπάντητα ερωτήματα, έχουμε συγκεντρώσει τις πιο συχνά εμφανιζόμενες ερωτήσεις που μας θέσατε.

Ερώτημα 1: Ποιο είναι το κόστος των σπουδών (διδάκτρων, στέγασης, διαβίωσης)?

Σε γενικές γραμμές, το κόστος ενός Μεταπτυχιακού χωρίζεται σε δυο τομείς: τα δίδακτρα & το κόστος ζωής (το οποίο περιλαμβάνει μέσα και τα κόστη διαβίωσης). Αναφορικά με τα δίδακτρα, αυτά είναι από μηδενικά σε κάποιες χώρες της Ευρώπης μέχρι και μερικές χιλιάδες ευρώ στις πιο δημοφιλείς από αυτές.
Τα περισσότερα μεταπτυχιακά π.χ. της Ολλανδίας έχουν ένα κόστος περίπου στα 1.900€ ενώ στη Βρετανία ξεκινούν από τα 4.000-5000€ και μπορεί να φτάσουν πάνω από 20.000€. Σε αυτά τα κόστη θα πρέπει να προσθέσουμε και το κόστος διαβίωσης το οποίο μπορεί χονδρικά να κυμαίνεται περίπου στα 1.000€ μηνιαίως οπότε θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τη συνολική διάρκεια ολοκλήρωσης του Μεταπτυχιακού (μονοετές ή διετές). Προσοχή θέλουν κάποιες Ευρωπαϊκές πόλεις όπως π.χ. το Λονδίνο το οποίο έχει υψηλότερο κόστος διαβίωσης. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως στο γεγονός ότι πλέον στη Βρετανία ο φοιτητής έχει εγγυημένη πρόσβαση στο Κρατικό Δάνειο / επιδότηση ύψους 6,000 έως και 16,000 λιρών το οποίο στην ουσία σχεδόν εκμηδενίζει το πραγματικό κόστος Σπουδών, και δίνεται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Ερώτημα 2: Πως μπορώ να βρω οικονομική ενίσχυση/χρηματοδότηση?

Οικονομική ενίσχυση δίνεται από φορείς και Ιδρύματα στην Ελλάδα όπως π.χ. ΙΚΥ, ίδρυμα Μποδοσάκη κτλ. Επίσης υπάρχουν και οι Πανεπιστημιακές υποτροφίες από το ίδρυμα στο οποίο ενδιαφέρεστε να κάνετε το Μεταπτυχιακό σας και μπορεί να είναι Academic Based ή Financial need.

Οι συγκεκριμένες υποτροφίες μπορεί να καλύψουν όλα τα δίδακτρα, μέρος των διδάκτρων ή μπορεί να είναι κάποιο συγκεκριμένο ποσό το οποίο ο υποψήφιος θα το ξοδέψει όπως αυτός επιθυμεί. Σημειώστε ότι κάποια Πανεπιστήμια δε δίνουν την υποτροφία σε Ευρωπαίους πολίτες ή μπορεί να απαιτούν να έχει γίνει το Bachelor τους σε ίδρυμα της χώρας τους.

Ερώτημα 3: Ποια είναι η επαγγελματική αποκατάσταση / σύνδεση με την αγορά εργασίας / προοπτικές μέσω του μεταπτυχιακού?

Ένας Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σε συνδέει με την τοπική, κατά βάση, αγορά εργασίας και εάν πρόκειται για πολύ αναγνωρισμένο/φημισμένο ίδρυμα τότε μπορεί να σε συνδέσει και με την Παγκόσμια αγορά εργασίας.

Τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού σας ανοίγουν πόρτες για να μπορέσετε να προβάλλετε τον εαυτό σας προς τους εργοδότες, αλλά είναι δική σας ευθύνη να “πουλήσετε” τον εαυτό σας.

Διοργανώνουν Job Fairs, φέρνουν εταιρίες να μιλήσουν με τους υποψήφιους, ενημερώνουν για θέσεις πρακτικής άσκησης και γενικά υπάρχει ένα ενδιαφέρον ώστε να τοποθετήσουν τους αποφοίτους τους στην αγορά εργασίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι συχνά αναφερόμαστε στις Μεταπτυχιακές σπουδές ότι είναι το “κλειδί” για την Παγκόσμια Αγορά Εργασίας.

Ερώτημα 4: Πώς να επιλέξω το κατάλληλο Μεταπτυχιακό?

Η επιλογή του Μεταπτυχιακού σας είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει στο προφίλ όλων των υποψηφίων.

Σίγουρα θα πρέπει να ακούσετε τη γνώμη ενός έμπειρου Ακαδημαϊκού συμβούλου ο οποίος έχει σφαιρική άποψη, αρχίζοντας από την αγορά εργασίας, την ποιότητα των Ιδρυμάτων, τη πληθώρα των Μεταπτυχιακών τίτλων και προγραμμάτων που κάποιο Ίδρυμα προσφέρει και γενικά να σας δώσει συνολική και υπεύθυνη εικόνα και να σας συμβουλεύσει για να επιλέξετε το πιο κατάλληλο Μεταπτυχιακό που σας ταιριάζει και σας συμφέρει να ακολουθήσετε καθώς και τη χώρα και το ίδρυμα που θα σπουδάσετε, με βάση πάντα τους προσωπικούς σας στόχους.

Ερώτημα 5: Πως γίνονται οι αιτήσεις?

Οι διαδικασίες των αιτήσεων ποικίλλουν από χώρα σε χώρα και από Ίδρυμα σε Ίδρυμα. Υπάρχουν Πανεπιστήμια που δέχονται απευθείας αιτήσεις από τους υποψηφίους ή άλλα τα οποία απαιτούν οι αιτήσεις να γίνουν μέσω ενοποιημένες πλατφόρμας (όπως π.χ. το Studielink στην Ολλανδία).

Οι περισσότερες πάντως από αυτές απαιτούν τη δημιουργία online προφίλ μέσα στο οποίο πρέπει να ανεβούν όλα τα έγγραφά των υποψηφίων. Μερικές ζητούν και την αποστολή φακέλου με τα αυθεντικά σας έγγραφα.

Ερώτημα 6: Κριτήρια Επιλογής Υποψηφίων (και κυρίως μετράει ο βαθμός πτυχίου;)

Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων τα οποία χρησιμοποιούν τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι πολλαπλά και δε μπορούν να ενταχθούν μέσα σε μια συγκεκριμένη λίστα με σκοπό να μπορέσει ο υποψήφιος να αποκτήσει τα συγκεκριμένα προσόντα που απαιτούνται ή εξετάζουν πολύ σοβαρά τα Ιδρύματα. Σε κάθε περίπτωση κάποια προσόντα που όλα τα Πανεπιστήμια απαιτούν είναι (χωρίς σειρά προτεραιότητας):

  • Ο Βαθμός πτυχίου και το Ίδρυμα από το οποίο αποκτήθηκε
  • Η επίδοση των φοιτητών σε συγκεκριμένα μαθήματα του Προπτυχιακού τους τίτλου (αναλυτική βαθμολογία)
  • Η επίδοση σε ειδικά εξειδικευμένα τεστ όπως το GMAT ή το GRE
  • Η επίδοση στα τεστ Αγγλικών γλώσσας (IELTS ή TOEFL)
  • Εργασιακή εμπειρία
  • CV (γενικό, με ότι έχει να παρουσιάσει ο ενδιαφερόμενος για τον εαυτό του)
  • Personal Statement
  • Συνέντευξη

Ερώτημα 7: Ποιες είναι οι περίοδοι/προθεσμίες των αιτήσεων?

Μπορείτε να δείτε αναλυτικό μας άρθρο για τις προθεσμίες των αιτήσεων κάνοντας κλικ εδώ

Ερώτημα 8: Ποια είναι η κατάσταση για τους αποφοίτους από ΤΕΙ και ΙΕΚ?

Σε γενικές γραμμές έχουν τη δυνατότητα για Μεταπτυχιακές σπουδές, με λίγο μεγαλύτερη δυσκολία στους αποφοίτους των ΙΕΚ. Πρόβλημα υπάρχει κυρίως σε πολύ υψηλού κύρους/δυσκολίας Πανεπιστήμια.