Οι Απαντήσεις του NETWORK στις online Ερωτήσεις σας για τις Σπουδές ΑΕΙ στη Μεγάλη Βρετανία


Μεταπτυχιακές Σπουδές

Κάθε χρόνο το NETWORK διεξάγει μια σειρά  δωρεάν ενημερωτικών Σεμιναρίων (NETWORK Events) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στις αίθουσες συνεδρίων των κεντρικών ξενοδοχείων των 2 μεγάλων πόλεων. Τακτική μας είναι να σας δίνουμε βήμα ώστε να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα που σας απασχολούν αναφορικά με τις Σπουδές 1ου Πτυχίου (Bachelor) στη Μεγάλη Βρετανία στα οποία σας απαντάμε κατά τη διάρκεια κάθε Σεμιναρίου.

Για όσους από εσάς δε μπορέσατε να παρευρεθείτε σε κάποιο Σεμινάριο του NETWORK, αλλά και όσους από εσάς ήρθατε, αλλά έχετε ακόμα αναπάντητα ερωτήματα, στο άρθρο που οδηγεί ο παρακάτω σύνδεσμος, έχουμε συγκεντρώσει τις πιο συχνά εμφανιζόμενες ερωτήσεις που μας έχετε θέσει.

Ερώτημα 1: Ποιος είναι ο οικονομικός προϋπολογισμός ενός σπουδαστή στη Μ.Βρετανία?

Το μέσο ετήσιο κόστος για την κάλυψη των βασικών εξόδων διαβίωσης είναι στις 8.500€. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα κόστη διαμονής (ενοίκια) φαγητό, βιβλία, μετακινήσεις και μικροέξοδα αναψυχής. Αυτό το κόστος μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 7500€ και 11.000€ ανάλογα με την Πόλη διαμονής.

Η μόνη αξιοσημείωτη διαφορά στο κόστος ζωής εντοπίζεται στο Λονδίνο όπου τα ετήσια έξοδα ανεβαίνουν στα 15.000-17.000€ το χρόνο λόγω της ιδιαιτερότητας της πόλης του Λονδίνου

Ερώτημα 2: Τι δυνατότητες υποτροφιών υπάρχουν – Πως μπορούν να μειωθούν τα κόστη?

Αν και οι υποτροφίες είναι γενικά σπάνιες σε πλήρη μορφή, υπάρχουν μικρά ποσά τα οποία δίδονται ως βοηθήματα σε υποψηφίους με ιδιαίτερα ισχυρά χαρακτηριστικά. Αυτά είναι ποσά της τάξης των 1.000€ έως και 3.000€ το χρόνο. Εξαίρεση σε αυτό φυσικά αποτελεί το κρατικό δάνειο το οποίο δίνεται στους φοιτητές και το οποίο καλύπτει τα δίδακτρα που επιβάλλει το Πανεπιστήμιο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη χρηματοδότηση/δάνειο μπορείτε να βρείτε στο http://www.networkfoundation.gr/fees-uk.asp . Παράλληλα όμως οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται μέχρι 16 ώρες την εβδομάδα και με αυτόν τον τρόπο να μειώνουν σημαντικά τα κόστη διαβίωσης για την οικογένεια καθώς είναι εξαιρετικά ρεαλιστικό το να παράγουν ένα εισόδημα της τάξης των 5.500€ ετησίως με την προσωπική τους νόμιμη part-time εργασία.

Ερώτημα 3: Ποια είναι η επαγγελματική αποκατάσταση των Βρετανικών Πανεπιστημίων?

Επισήμως τα Βρετανικά Πανεπιστήμια εμφανίζουν δείκτες αποκατάστασης μετά την αποφοίτηση που ξεπερνάνε το 75% κατά μέσον όρο. Αρκετά Πανεπιστήμια μάλιστα εμφανίζουν δείκτες αποκατάστασης που αγγίζουν το 90-92%, κάτι που σημαίνει πως στην πράξη σχεδόν όλοι οι απόφοιτοι των Βρετανικών Ιδρυμάτων μπορούν και απορροφούνται από την Βρετανική Αγορά εργασίας.

Ερώτημα 4: Ποια είναι τα κριτήρια Εισαγωγής σε ΑΕΙ στη Μ.Βρετανία?

Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη είναι ένας συνδυασμός που συνυπολογίζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Βαθμός Foundation
  • Πιστοποίηση Αγγλικής Γλώσσας
  • Συστατικές Επιστολές από Καθηγητές
  • Υποστηρικτικό κείμενο περιγραφής στόχων (Personal Statement)
  • Βαθμός Απολυτηρίου (μόνο από κάποια ιδρύματα)
  • Εξωσχολικές δημιουργικές δραστηριότητες
  • Επί μέρους βαθμολογίες στο Foundation Programme (ή και στο Σχολείο, αλλά σπάνια)

Ερώτημα 5: Πότε και πώς γίνεται η συμπλήρωση των αιτήσεων?

Οι αιτήσεις (UCAS) κατατίθενται μεταξύ Οκτωβρίου (11 μήνες πριν το έτος που σκοπεύουμε να παρακολουθήσουμε) και Ιουνίου (του ίδιου έτους που σκοπεύουμε να παρακολουθήσουμε), αν και το ιδανικότερο είναι οι αιτήσεις να κατατίθενται πριν τις 15 Ιανουαρίου.

Η διαδικασία των αιτήσεων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και επαγγελματισμό κάτι στο οποίο το NETWORK έχει εξειδικευθεί εδώ και 25 συναπτά έτη και αποτελεί το μεγαλύτερο σε αριθμό εισακτέων οργανισμό στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του UCAS.