Mετά το Brexit – Η απόδοση των Σπουδών στη M. Βρετανία σε σύγκριση με τις επιλογές Σπουδών στις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες!


Οι αλλαγές που μπαίνουν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2020 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προκαλέσει αναταράξεις στον ευρύτερο χώρο της Εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Δυστυχώς πέρα από τις αλλαγές που έχουν αποφασισθεί – 3 κατά βάση σε αριθμό – το μεγαλύτερο κομμάτι της αναστάτωσης έχει προκληθεί

  • είτε από έλλειψη πληροφόρησης
  • είτε από διάχυση παραπληροφόρησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι  η πεποίθηση πολλών οικογενειών και υποψηφίων πως οι Σπουδές στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη θα είναι πλέον φθηνότερες σε σύγκριση με τη Βρετανία.

Αναλύοντας τα δεδομένα των τελευταίων 30 ετών και με βάση τη μακρά εμπειρία του NETWORK ως κορυφαίου φορέα προετοιμασίας για είσοδο στα Ευρωπαϊκά και Βρετανικά ΑΕΙ, καταλαβαίνουμε πως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.

Για παράδειγμα το κόστος διαβίωσης στις περισσότερες Κέντρο-Ευρωπαϊκές πόλεις κινείται από €11,000 έως και  €16,000. Το αντίστοιχο κόστος στη Βρετανία ακόμη και μετά το Brexit παραμένει απαράλλαχτο στο εύρος €7,700 έως και €15,000 στο θρυλούμενο ως ακριβό Λονδίνο.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι το κόστος διδάκτρων. Στην Κεντρική Ευρώπη κυμαίνονται από ένα τυπικό 0 (και λέμε τυπικό διότι όταν συχνά επιμηκύνεται η διάρκεια Σπουδών κατά ένα έτος τότε όλη η υπέρ μας διαφορά από τα δίδακτρα τελικά εξαϋλώνεται σε αυτό καθαυτό το κόστος ζωής) μέχρι και €12,000 ή ακόμη και €20,000 σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών.

Η Βρετανία σταδιακά και μέσω ειδικών κονδυλίων των Πανεπιστημίων φαίνεται ότι κινείται προς την ομογενοποίηση των διδάκτρων της στις £9,250 Λίρες Αγγλίας που είναι και η ιστορικά σταθερή χρέωση ακόμα και προς τους ίδιους τους Βρετανούς φοιτητές, ενώ λόγω των τριετών προγραμμάτων της ξεπερνάει το Ευρωπαϊκό μέσο όρο σε εξοικονόμηση χρημάτων από τα έξοδα διαβίωσης.

Σημαντικότερος όμως παράγοντας που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι η ίδια η δυνατότητα εργασίας παράλληλα με τις Σπουδές. Στην Κεντρική Ευρώπη αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο και λόγω των προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουν μικρότερες χώρες ή συγκεκριμένες περιοχές στον Ευρωπαϊκό χάρτη, αλλά και λόγω των απαιτήσεων για εξαιρετική γνώση της τοπικής γλώσσας.

Η Βρετανία σε αυτό το κρίσιμο χαρακτηριστικό υπερέχει παρασάγγας, καθώς παρέχει τη δυνατότητα part-time εργασίας στους φοιτητές, με αμοιβές (€7-9/ώρα) που για τα Ελληνικά δεδομένα ακούγονται εξωπραγματικές. Παράδειγμα, ένας φοιτητής που εργάζεται 2 μέρες την εβδομάδα παράλληλά με τις Σπουδές του θα καταφέρνει να κερδίζει €500 ευρώ τον μήνα, ενώ αν αποφασίσει να αφιερώνει 3 εργάσιμες μέρες, συνήθως τα απογεύματα, εκεί πλέον θα ξεπερνά με άνεση τα €700 !!

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εκμηδενίζει το όποιο κόστος διδάκτρων στη Βρετανία και χωρίς να συνυπολογίζουμε το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις και εκπτώσεις των διδάκτρων που έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνονται στη Βρετανία δείχνουν περαιτέρω μείωση από τον μέσο όρο των £9,250 λιρών!

Συμπερασματικά, όταν ζυγίζουμε το πραγματικό κόστος Σπουδών ευρύτερα σε Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη σε σχέση με τη Βρετανία πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τους ακόλουθους κρίσιμους παράγοντες:

  1. Διάρκεια Σπουδών σε έτη
  2. Δίδακτρα
  3. Εκπτώσεις επί των διδάκτρων (Bursaries)
  4. Υποτροφίες επί των διδάκτρων (Scholarships)
  5. Δυνατότητα παράλληλης εργασίας και μέσες απολαβές (part-time work)
  6. Πραγματικό κόστος ζωής στην καθημερινότητα
  7. Πορεία της Οικονομίας γενικότερα στη χώρα προορισμού

Ο τελικός υπολογισμός τείνει να μας εκπλήσσει κάθε φορά και σίγουρα ακόμη και τώρα αυτή την περίοδο παραμένει συντριπτικά συμφέρουσα σαν επιλογή η Βρετανία που μετά το BREXIT και με βάση τις επίσημες αναφορές των μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων αξιολόγησης αναμένεται να κινείται με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από ολόκληρη την Ευρωζώνη.