Σπουδές στη Μ.Βρετανία post Brexit


Study in the UK is still the Best Choice in Europe   (and Worldwide)

 BREXIT is Good … and is Getting Better !!

5η Αναλυτική Ενημέρωση σχετικά με

το Κόστος των Σπουδών στη Μ. Βρετανία,

τις νέες πολύ πιο συμφέρουσες δυνατότητες και τις

ευκαιρίες εργασίας που ανοίγει το BREXIT,

σε όσους θα σπουδάζουν εκεί από Σεπτέμβριο 2021 και μετά.

 

Συμπέρασμα:    οι Σπουδές στη Μ. Βρετανία είναι πλέον ξεκάθαρα η πιο σημαντική και συμφέρουσα επένδυση ζωής και καριέρας σε σύγκριση με κάθε άλλη επιλογή Σπουδών στο Εξωτερικό. Παραδόξως το Brexit βοήθησε σε αυτό.

Τι θα ισχύει για όσους Εισαχθούν στη Βρετανία από τον Σεπτέμβριο του 2021 και έπειτα:

 

ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΚΑΡΙΕΡΑ

  • Μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, που ισχύει το Brexit, oι απόφοιτοι των Βρετανικών Πανεπιστημίων είναι οι μόνοι που θα έχουν αυτόματα τη δυνατότητα για πλήρη εργασιακά διακαιώματα μετά την αποφοίτησή τους μέσα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία).
  • Η είσοδος στη Βρετανία για μόνιμη εργασία και καριέρα δεν θα είναι πλέον εφικτή για άτομα που έχουν σπουδάσει εκτός Βρετανίας και απλά ενδιαφέρονται να εργαστούν στην πανίσχυρη Βρετανική οικονομία και αγορά εργασίας. Αποτέλεσμα: οι θέσεις εργασίας από φέτος θα μονοπωλούνται από τους αποφοίτους των Βρετανικών Πανεπιστημίων και τους Βρετανούς πολίτες.  Η ανεργία, από το 4% πριν το Brexit, προβλέπεται να κατέβει ακόμη χαμηλότερα.  Πρακτικά, όλη η χώρα θα είναι σε επίπεδο πλήρους απασχόλησης.
  • Απόφοιτοι από Πανεπιστήμια της Ολλανδίας, Σουηδίας, Ελλάδας, και όλων των χωρών δεν θα μπορούν να μετοικήσουν στη Μ. Βρετανία για να εργαστούν, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση και μάλιστα μόνο με ειδική ονομαστική πρόσκληση από συγκεκριμένο εργοδότη (sponsor company) και για πολύ εξειδικευμένες θέσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από άτομα που ήδη βρίσκονται στη Μ. Βρετανία.
  • Η εύρωστη Βρετανική Αγορά Εργασίας θα είναι ακόμα πιο Φιλόξενη, αλλά μόνο για όλους όσους σπουδάζουν και παίρνουν το Πτυχίο τους στη Μ. Βρετανία και τα εργασιακά θα είναι υπο σαφή έλεγχο από τον Κρατικό Μηχανισμό.
  • Η Βρετανία δίνει πλέον ξεκάθαρα προτεραιότητα στους δικούς της Πτυχιούχους, έναντι των αποφοίτων από Πανεπιστήμια άλλων χωρών (Ευρωπαϊκών και Διεθνών).

 

PARTTIME ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

  • Η είσοδος στη Βρετανία για εργασία δεν είναι πλέον εφικτή για πολίτες από Ευρωπαϊκές χώρες, που μέχρι πέρυσι απλά μετακόμιζαν στη Μ. Βρετανία για εργασία σε απλές καθημερινές θέσεις, μη-εξειδικευμένης εργασίας, απλά για τα προς-το-ζειν.
  • Ο τεράστιος αριθμός θέσεων μη-εξειδικευμένης εργασίας θα είναι πλεόν διαθέσιμος μόνο για όσους βρίσκονται στη χώρα, δηλαδή Βρετανούς πολίτες και ξένους φοιτητές στα Βρετανικά Πανεπιστήμια.  Σε μεγάλο ποσοστό οι θέσεις αυτές αφορούν part-time εργασία.
  • Η Βρετανία επιτρέπει στους φοιτητές να εργάζονται παράλληλα με τις Σπουδές τους, μέχρι 20 ώρες την εβδομάδα. Με τον βασικό Βρετανικό μισθό, αυτό αντιστοιχεί με περίπου €600-€700 μηνιαίως, δηλαδή σε όλα ή σχεδόν-όλα τα έξοδα διαβίωσης ενός φοιτητή στις περισσότερες πόλεις εκτός Λονδίνου.
  • Παρά το ότι δεν προσφέρεται (προς το παρόν) φοιτητικό δάνειο διδάκτρων (όπως εκείνο που ίσχυε μέχρι το 2020), κάθε οικογένεια φοιτητή αρκεί να στηρίξει οικονομικά μόνο με τα ετήσια δίδακτρα, που σε πολλά Πανεπιστήμια έχουν ήδη πέσει στις £9,000-£9,250 Λίρες ετησίως.  Κάθε εβδομάδα, περισσότερα Πανεπιστήμια κατεβάζουν τα δίδακτρά τους για τους φοιτητές EU στο επίπεδο των £9,000 Λιρών, μέσω Ειδικών Υποτροφιών που παίρνουν όλοι οι Ευρωπαίοι, για όλα τα χρόνια φοίτησης.

ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

  • Οι απόφοιτοι που παραμένουν στη Βρετανία για πλήρη απασχόληση, μέσα σε ένα έτος θα έχουν τυπικά εισπράξει ως ετήσιο μισθό, ποσό που αντιστοιχεί στο ποσό όλων των διδάκτρων που κατέβαλαν συνολικά και για τα 3 έτη των Σπουδών τους.
  • Ο πρώτος ετήσιος μισθός πλήρους απασχόλησης, μετά το Πτυχίο, κυμαίνεται μεταξύ £26,000 και £33,000 Λιρών.
  • Το εργασιακό περιβάλλον στη Μ.Βρετανία είναι μέσα στα 3-4 πιο ασφαλή και δυναμικά στον κόσμο, με πολύ γρήγορα εξελισσόμενες καριέρες, άμεσα αυξανόμενες αποδοχές μέσα στην πρώτη τριετία, με πολλές προοπτικές και επεγγελματική εξέλιξη. Η δε χώρα είναι στις 5 πιο οργανωμένες στον κόσμο, μαζι με Ιαπωνία, Γερμανία, Ελβετία και ΗΠΑ.
  • Το γενικό βιωτικό επίπεδο στη Μ.Βρετανία είναι πολύ υψηλό, εφάμιλο με κάθε άλλη Βορειοευρωπαϊκή χώρα και σε πολλούς τομείς να υπερτερεί στην Ευρώπη.
  • Η επίσημη γλώσσα του Κράτους είναι τα Αγγλικά, γλώσσα που όλοι οι νέοι είναι εξοικειωμένοι και πριν τις Σπουδές τους, και που εκτός της πολύ βατής εξέλιξης στην επαγγελματική ζωή, κάνει την καθημερινότητα πολύ πιο άνετη και την ένταξη στην κοινωνία πολύ πιο εφικτή (σε αντίθεση με χώρες, των οποίων τη γλώσσα καλείται κανείς να μάθει εκ των υστέρων, σε μεγάλη ηλικία και εξ εργασιακής ανάγκης).

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

  • Ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσοι επιθυμούν να εργαστούν σε άλλες χώρες EU μετά την ολοκλήρωση των Σπουδών τους στη Μ. Βρετανία, έχουν δεδομένη τη δυνατότητα εργασίας σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των εργασιακών κανόνων EU.
  • Τα Βρετανικά Πτυχία πάντα είχαν και θα έχουν μεγάλη αξία σε όλες τις χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Brexit δεν σχετίζεται με στέρηση κανενός δικαιώματος εργασίας σε όσους έχουν Βρετανικό Πτυχίο, είτε Bachelor είτε Master.
  • Θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν απαιτείται Ειδική Άδεια (License). Οι Πτυχιούχοι Ειδικοτήτων για τις οποίες δεν χρειάζεται Eιδική Άδεια άσκησης επαγγέλματος (Διοικητικά Στελέχη, Μάρκετινγκ, Τραπαζικοί, Προγραμματιστές, Ηλεκτρονικοί, όπως και για τις περισσότερες Ειδικότητες), μπορούν να εργαστούν σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Βέβαια προϋπόθεση είναι είτε η εταιρία που επιλέγουν να έχει ως επίσημη γλώσσα λειτουργίας τα Αγγλικά (πχ πολυεθνικές), είτε ο/η Πτυχιούχος να μιλάει άπταιστα την τοπική γλώσσα της χώρας στην οποία σκοπεύει να εργαστεί.
  • Θέσεις εργασίας για τις οποίες απαιτείται Ειδική Άδεια (License). Η μόνη διαφορά είναι ότι για θέσεις εργασίας που χρειάζονται Eιδική Άδεια άσκησης επαγγέλματος (πχ Ιατροί, Φαρμακοποιοί, Μηχανικοί, κλπ) η Άδεια άσκησης επαγγέλματος δεν ισχύει αυτόματα, όπως εντός των χωρών EU.  Στην περίπτωση αυτή απλά απαιτείται ένα παραπάνω γραφειοκρατικό βήμα για την έκδοση της Άδειας.  Ως γνωστόν, οι επιστήμονες από Βρετανικά Πανεπιστήμια, ούτε και πριν την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε και τώρα θα έχουν κάποιο πρόβλημα αναγνώρισης (ακριβώς το ίδιο καθεστώς ισχύει -διαχρονικά- και για τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ).
  • Θέσεις εργασίας στην Ελλάδα για αποφοίτους Βρετανικών Πανεπιστημίων. Τα τελευταία 30 χρόνια, όλο και περισσότεροι Έλληνες σπουδάζουν στη Μ. Βρετανία, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι απόφοιτοι Βρετανικών Πανεπιστημίων να στελεχώνουν εταιρίες και οργανισμούς στην Ελλάδα και μάλιστα σε πολύ καλές και περίοπτες θέσεις.  ‘Ολοι αυτοί, λόγω της άρτιας εκπαίδευσής τους στη Μ. Βρετανία και του Βρετανικού επιπέδου Επαγγελματισμού που έχουν αποκτήσει και τους διακρίνει, έχουν πολύ δυναμική εξέλιξη μέσα στις Ελληνικές εταιρίες και οργανισμούς.

Έχει παρατηρηθεί ότι όταν τα στελέχη αυτά αποκτούν σταδιακά μεγαλύτερη ισχύ μέσα στις εταιρίες τους και συμμετέχουν στις αποφάσεις των εταιριών αυτών, επιδιώκουν οι εταιρίες τους να στελεχώνονται κυρίως από αποφοίτους Βρετανικών Πανεπιστημίων, όπως είναι και εκείνοι, μια και θεωρούν (και μεταφορικά και πρακτικά) ότι “μιλούν την ίδια γλώσσα”.

  • Οι καλύτερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα τείνουν να καταλαμβάνονται από Πτυχιούχους Βρετανίας, ως αποτέλεσμα των παραπάνω. Αυτό αυξάνεται μάλιστα, χρόνο με το χρόνο.  Αποτέλεσμα, όλες οι μεγάλες εταιρίες και οργανισμοί στην Ελλάδα να διοικούνται κυρίως από Πτυχιούχους της Μ. Βρετανίας (και ΗΠΑ), ενώ αυτό επεκτείνεται ακόμη και στις καθηγητικές θέσεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
  • Ιστορικά, η μόνη περίοδος που αυτή η κατάληψη θέσεων δεν αυξήθηκε εντυπωσιακά ήταν κατά την οικονομική κρίση 2008-2016, κατα την οποία υπήρξε σημαντική μετανάστευση/επιστροφή πάρα πολλών Βρετανο-σπουδαγμένων Πτυχιούχων, πίσω προς τη Μ. Βρετανία, όπου οι ευκαιρίες δεν σταμάτησαν ποτέ. Όλοι αυτοί διέπρεψαν και διαπρέπουν από κάθε άποψη.  Κάποιοι που μετανάστευσαν σε άλλες χώρες στην Ευρώπη (Ολλανδία, Γερμανία κλπ), έχουμε παρατηρήσει ότι δεν είχαν την αντίστοιχη εξέλιξη και στην πλειοψηφία τους απασχολούνται ακόμη εκεί, αλλά σε λιγότερο εξελισσόμενες πορείες καριέρας, ή απασχολούνται ακόμη σε απλές μη-εξειδικευμένες δουλειές.

 

___________________________________________________

Για εμπέδωση των όσων συμβαίνουν και ισχύουν παραθέτουμε ξανά σημαντικά στοιχεία, τα οποία έχουμε δημοσιεύσει σε προηγούμενες ενημερώσεις, για όσους τυχόν δεν τα έχουν δει.

 

Α)    Γιατί, παρά το Brexit, το Συνολικό Κόστος Σπουδών θα είναι χαμηλότερο για όσους ξεκινήσουν Σπουδές από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά.

  1. Τα Δίδακτρα πολλών Πανεπιστημίων της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας για τους φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν ήδη εξισορροπηθεί με τα δίδακτρα που πληρώνουν οι Βρετανοί. Τα διδακτρα θα είναι λοιπόν χαμηλά για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Σεπτέμβριο του 2021.
  2. Με την υποστήριξη της Βρετανικής Κυβέρνησης, τα Πανεπιστήμια ανακοίνωσαν ότι δεν θα χρεώνονται πλέον οι Ευρωπαίοι φοιτητές με International Fees, όπως είχε αρχικά δημοσιευθεί το καλοκαίρι του 2020, αλλά με κόστος διδάκτρων ίδιο με αυτό των Βρετανών φοιτητών (£9,000-£9,500 Λίρες ανά έτος) μέσω Υποτροφιών που είναι διαθέσιμες για όλους.
  3. Σε όσα Πανεπιστήμια τα Δίδακτρα για φοιτητές από EU παραμένουν ακόμη και σήμερα ως International Fees, το ποσό των ετήσιων διδάκτρων κυμαίνεται από £12,000 έως £22,000 Λίρες, ανάλογα με το τι χρέωνει κάθε Πανεπιστήμιο ως International Fees. Αυτό όμως βλέπουμε ότι σταδιακά βελτιώνεται.

Δεδομένου ότι τα Πανεπιστήμια έχουν πλέον την ελευθερία να επιλέγουν εκείνα πόσα  ετήσια δίδακτρα χρεώνουν, τείνουν ένα-ένα, εβδομάδα με εβδομάδα, να ανακοινώνουν και εκείνα Υποτροφίες Διδάκτρων για όλους τους Ευρωπαίους φοιτητές, κάνοντας ανακοινώσεις όπως η παρακάτω:  “EU students will pay the same tuition fees as UK students, known as Home Fee status”.

Επειδή ασκούνται πολλές πιέσεις πλέον από όλα τα Πανεπιστήμια προς την Κυβέρνηση, αναμένεται ότι πολύ σύντομα τα δίδακτρα σχεδόν όλων των Πανεπιστημίων της Μ. Βρετανίας θα εξισωθούν με τα δίδακτρα για τους Βρετανούς, ώστε να γίνουν και αυτά το ίδιο ανταγωνιστικά με τα υπόλοιπα που έχουν ήδη ανακοινώσει Υποτροφίες.

Επιπρόσθετα, με τις Υποτροφίες και τη μείωση των διδάκτρων τους προς τους Ευρωπαίους, η Βρετανία θα επιχειρήσει να σταματήσει τη διαρροή φοιτητών προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου οτι όλοι αυτοί οι φοιτητές, εάν δεν υπήρχε το Brexit, κανονικά θα επέλεγαν τη Μ. Βρετανία ως προορισμό για Bachelor ή για Master.

  1. Η Κρατική Βρετανική Χρηματοδότηση (Φοιτητικό Δάνειο / Student Loan) υποκαθίσταται στο μεγαλύτερο μέρος του από πολλές Οικονομικές Ελαφρύνσεις και Υποτροφίες:
    • Bursaries for Low Family Income: Τα Πανεπιστήμια προσφέρουν άμεση οικονομική ενίσχυση στους ξένους φοιτητές, των οποίων τα ετήσια έσοδα της οικογένειάς τους είναι σχετικά χαμηλά (μέχρι ένα ποσό).  Κάθε Πανεπιστήμιο έχει τα δικά του Bursaries και προϋποθέσεις, αλλά συνήθως το ποσό που δίνουν κάθε χρόνο είναι περί τις £1,500 -£2,000 Λίρες για φοιτητές με οικογενειακό εισόδημα μέχρι £20,000-£25,000 Λίρες (δηλαδή για δηλωθέντα εισοδήματα έως €27,000 ευρώ).
    • Διάφορα άλλα Bursaries: εκτός των ενισχύσεων προς φοιτητές με περιορισμένο οικογενειακό εισόδημα, τα Πανεπιστήμια προσφέρουν μια σειρά από άλλες οικονομικές ενισχύσεις, τις οποίες δικαιούνται οι φοιτητές.  Κάθε Πανεπιστήμιο έχει τις δικές του “Οικονομικές Ενισχύσεις” και καλό είναι μόλις οι φοιτητές ξεκινήσουν τις σπουδές τους να τις ψάξουν άμεσα.  Οι διαδικασίες δεν είναι σχεδόν καθόλου γραφειοκρατικές και δυστυχώς πολλές από τις ενισχύσεις αυτές μένουν αζήτητες.
    • Accommodation Awards: Τα περισσότερα Πανεπιστήμια υποστηρίζουν οικονομικά φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και τους προσφέρουν τη διαμονή σε Πανεπιστημιακές Εστίες είτε εντελώς Δωρεάν, είτε καλύπτοντας μεγάλο μέρος του κόστους της Εστίας.
    • Academic Scholarships: Όλα τα Πανεπιστήμια προσφέρουν πολλές Ακαδημαϊκές υποτροφίες και σχετίζονται με την καλή απόδοση και αριστεία των.  Αλλες σχετίζονται με την άριστη απόδοση των φοιτητών πριν μπουν στο Πανεπιστήμιο και άλλες με την απόδοσή τους στα μαθήματα εντός του Πανεπιστημίου.
    • Ambassador Scholarships: Τα Πανεπιστήμια επίσης προσφέρουν σε πάρα πολλούς φοιτητές τη δυνατότητα να εργάζονται μέσα στο Πανεπιστήμιο, σε διάφορες υπηρεσίες ή συνεισφέροντας στις δημόσιες εσωτερικές ή εξωτερικές εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου, καθ’ όλη τη διάρκεια του Ακαδημαϊκού έτους.  Για παράδειγμα, σε διάφορα Πανεπιστήμια δίδονται υποτροφίες γύρω στις €6,000 ευρώ ετησίως με την προϋπόθεση οι φοιτητές αυτοί να είναι διαθέσιμοι και να βοηθούν ως Ambassadors στις ενημερωτικές εκδηλώσεις (Open Days and promotional activities) του Πανεπιστημίου, όπου προσέρχονται ενδιαφερόμενοι για γενική ενημέρωση και γνωριμία με το campus.
    • Athletic Scholarships:  Τα Πανεπιστήμια προσφέρουν πολλές αθλητικές υποτροφίες σε φοιτητές με υψηλές αθλητικές επιδόσεις και σχετικές εμπειρίες και διακρίσεις, τις οποίες αξιοποιούν με διάφορους τρόπους, όπως για την καλύτερη γενική επίδοση/αναγνώριση του Πανεπιστημίου στον τομέα, αλλά και για τη βοήθεια στην προπόνηση άλλων φοιτητών.
  1. Συναλλαγματική Ισοτιμία: Η ισοτιμία της Λίρας Στερλίνας σε σχέση με το Ευρώ είναι χαμηλότερη από τα προηγούμενα χρόνια, συνεπώς το κόστος, που πληρώνει η Ελληνική οικογένεια (σε Ευρώ) γίνεται χαμηλότερο στο σύνολο, κερδίζοντας από την πτώση της Λίρας λόγω του Brexit.
  2. Εργασία PartTime: Δυνατότητα κάλυψης μεγάλου μέρους των μηνιαίων εξόδων διαβίωσης των φοιτητών από εργασία parttime, είτε εντός είτε εκτός Πανεπιστημίου. Εντός του Πανεπιστημίου υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας σε υπηρεσίες του ίδιου του Πανεπιστημίου ή σε επιχειρήσεις που εδρεύουν μέσα στο campus, όπως βιβλιοπωλεία, mini markets, café, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα κλπ.  Εκτός Πανεπιστημίου υπάρχουν επίσης πάρα πολλές δουλειές για φοιτητές, ιδίως για την πρωινή εργασία τα Σάββατα και τις Κυριακές που όλα τα μαγαζιά είναι ανοικτά.  Οι φοιτητές συνήθως εργάζονται σε καταστήματα στο κέντρο, σε shopping malls, σε café κλπ.

Πριν την πανδημία το  ποσοστού ανεργίας στη χώρα ήταν πολλές χρονιές χαμηλότερο και από 4%.  Με το Brexit, το οποίο δεν επιτρέπει είσοδο ατόμων στη χώρα για εργασία και μετά την Πανδημία (η οποία σημειωτέον θα έχει πλήρως τεθεί υπό έλεγχο στη Μ. Βρετανία από το καλοκαίρι του 2021, λόγω της απόλυτης οργάνωσης και 2ης σε αποδοτικότητα εκστρατείας εμβολιασμών στον κόσμο, μετά το Ισραήλ), η εύρεση εργασίας για όσους βρίσκονται νόμιμα εντός Βρετανίας θα είναι ακόμη πιο εύκολη και γρήγορη.

Ιστορικά, όσοι μαθητές του NETWORK έχουν θελήσει να εργαστούν παράλληλα με τις Σπουδές τους, έχουν βρει εργασία καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των μηνιαίων τους εξόδων (ή και ολόκληρα τα έξοδα σε μερικές περιπτώσεις).  Για παράδειγμα, για part-time εργασία 16-20 ωρών την εβδομάδα, ο μηνιαίος μισθός είναι από €500 έως και €700 (σε Λίρες).

  1. Διακρατικές Συμφωνίες: Σύμφωνα με έγγυρες Βρετανικές πηγές, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να προκύψουν ειδικές Διακρατικές Συμφωνίες της Βρετανίας με χώρες της Ευρώπης, ώστε να προσφέρονται και πάλι Βρετανικά Φοιτητικά Δάνεια στους φοιτητές από τις χώρες αυτές που θα επιλεγούν.  Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα είναι μέσα στις χώρες αυτές, μια και είναι από τις μεγαλύτερες πηγές Ευρωπαίων φοιτητών για τη Μ. Βρετανία.

Στόχος για τη Μ. Βρετανία είναι με τα νέα φοιτητικά δάνεια να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά στις Πανεπιστημιακές Σπουδές, αλλά και να επανακτήσει το προσωρινά χαμένο έδαφος από τις άλλες βορειο-Ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία κλπ), οι οποίες λόγω του Brexit επωφελήθηκαν και πήραν πολλούς φοιτητές, ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια ελάχιστοι προτιμούσαν τις χώρες αυτές για Σπουδές.

Άλλωστε η εκπαίδευση είναι μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες και από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων και εργασίας στη Μ. Βρετανία, η οποία φυσικά δεν προτίθεται να χάσει μια τέτοια τεράστια επιτυχία που έχει καλλιεργήσει επί δεκαετίες τώρα.

  1. Οι Ελληνικές Τράπεζες, μετά την άρση των Capital Controls, προσφέρουν πλέον και εκείνες Φοιτητικά Τραπεζικά Δάνεια μέχρι €20,000 για Σπουδές στο Εξωτερικό, χωρίς την ανάγκη εγγυητών, χωρίς υποθήκες ή δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
  2. Όσον αφορά στις εξελίξεις σχετικά με τα Δίδακτρα, οιι επίσημες Βρετανικές αρχές, παρότι δεν έχουν συνολικά εκδώσει κάποια ανακοίνωση που να αφορά το σύνολο των Πανεπιστημίων, αναφέρουν επίσημα ότι το θέμα των Διδάκτρων είναι σε ένα “evolving process” (δηλαδή σε μια εξελισσόμενη διαδικασία) και ότι οι εξελίξεις κινούνται προς θετική κατεύθυνση, με στόχο τη μείωση του κόστους για τους Ευρωπαίους φοιτητές.
  3. Στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, έχει πλέον θεσπιστεί επισήμως η ελευθερία* με την οποία τα Πανεπιστήμια θα αποφασίζουν τα ίδια το ποσό των Διδάκτρων που θα χρεώνουν στους φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτόν τον τρόπο τους δίνεται η δυνατότητα και διαχωρίζουν τη γενική κατηγορία “Overseas Student Fees” (δίδακτρα για φοιτητές εκτός UK) από μόνο “International Student Fees” σε: a) International Students και b) European Union Student Fees (* Each University will set its own fees for European Union students).

Ήδη πολλά Πανεπιστήμια έχουν εξισώσει τα Δίδακτρά των φοιτητών EU με τα Δίδακτρα που χρεώνουν τους ίδιους τους Βρετανούς φοιτητές.  Σταδιακά, κάθε εβδομάδα προστίθενται και άλλα Πανεπιστήμια στη λίστα αυτών που ακολουθούν αυτήν την πολιτική Διδάκτρων.

  1. Η εξίσωση των Διδάκτρων των Ευρωπαίων με εκείνα των Βρετανών επιτυγχάνεται με ειδικές Ευρωπαϊκές Υποτροφίες* που δίδονται σε όλους τους Ευρωπαίους νεοεισαχθέντες φοιτητές. (* “scholarship programmes to attract significant numbers of European students”).

Β)    Γιατί οι Σπουδές στη Μ. Βρετανία παραμένουν η καλύτερη Επένδυση

(που θα αποφέρει επαγγελματική ανέλιξη και κοινωνική καταξίωση στους νέους της Ελλάδας, αλλά και κάθε χώρας).

  1. Η αξία των Βρετανικών Πτυχίων παραμένει Νο.1 στην Ευρώπη και Παγκοσμίως και περιμένει τους Έλληνες φοιτητές να την εκμεταλλευτούν.
  2. Το Συνολικό Κόστος Σπουδών θα είναι πλέον όντως χαμηλότερο, με τη διαφορά ότι ο τρόπος καταβολής/εξόφλησης των εξόδων αυτών θα είναι διαφορετικός. Το ύψος των διδάκτρων τους για τους Ευρωπαίους (EU FEES) εξισώνονται με τα Δίδακτρα των Βρετανών φοιτητών (HOME FEES:  £9,000-£9,250 Λίρες ετησίως).
  3. Όπως είδαμε, το κόστος των διδάκτρων, προς το παρόν, αντί να εξοφληθεί σε βάθος χρόνου από τα ίδια τα παιδιά (μέσω του Βρετανικού Κρατικού Δανείου που ίσχυε μέχρι φέτος), θα πρέπει να εξοφληθεί από την οικογένεια, μέχρι το πέρας των Σπουδών.
  4. Ευτυχώς για την κάλυψη του κενού των Βρετανικών Φοιτητικών Δανείων, το πρόβλημα έχουν ήδη ρυθμίσει οι Ελληνικές Τράπεζες, οι οποίες προσφέρουν ειδικά Φοιτητικά Δάνεια για το Εξωτερικό, τα οποία έχουν ύψος από €10,000-€20,000 και δεν απαιτείται εγγυητής, υποθήκη ακινήτου ή δέσμευση άλλων περιουσιακών στοιχείων.  Τέτοια δάνεια προσφέρουν και η Εθνική Τράπεζα με το “ΣΠΟΥΔΑΖΩ” και η Eurobank με το “ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ”, καθώς και η HSBC, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.
  5. Δεδομένης της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας μετά το χτύπημα της πανδημίας, η δυνατότητα Εργασίας σε μία Οικονομία όπως η Βρετανική, η οποία φυσικά είναι μέσα στις πρώτες που ανακάμπτουν (ήδη απο την Άνοιξη-Καλοκαίρι του 2021), θα μπορούσε να αποτελεί μια αξιoζήλευτη και επιδιώξιμη επιλογή από όλους τους αποφοίτους των Ελληνικών Πανεπιστημίων και άλλων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτό είναι προνόμιο μόνο για τους αποφοιτους των Βρετανικών Πανεπιστημίων.
  6. Η Βρετανική μηχανή αξιοποίησης και αποκατάστασης των αποφοίτων πολύ καλά κρατεί για όλους όσους αποκτούν εκεί το Πρώτο Πτυχίο τους, το Bachelor και έχουν εκπαιδευτεί και επιστημονικά και νοοτροπιακά με το Βρετανικό σύστημα και λειτουργούν με απόλυτη υπευθυνότητα και επαγγελματισμό.

Το Λονδίνο, αλλά και όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα (όπως Birmingham, Manchester, Cardiff, Bristol, Southampton, Reading, Portsmouth, Brighton, Newcastle, Leeds, Liverpool, Coventry, Glasgow, Edinburgh, Aberdeen, Oxford, Cambridge, κ.α.), από δεκαετίες είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό στελεχομένα από άτομα που είναι απόφοιτοι Βρετανικών Πανεπιστημίων και φυσικά εργάζονταν και εργάζονται εκεί χωρίς κανένα πρόβλημα και με πολύ υψηλές αποδοχές!

Όλες οι εταιρίες και οργανισμοί, σε τακτά διαστήματα, επισκέπτονται όλα ανεξαιρέτως τα Πανεπιστήμια της χώρας, σε Ειδικές Ημερίδες (Career Days, Job Fairs), για να γνωρίσουν τους φοιτητές και να ανακαλύψουν εκείνους που θέλουν για τη στελέχωσή τους.

Μετά τον Ιανουάριο του 2021 (Brexit), για τους φοιτητές και αποφοίτους που θα είναι ήδη μέσα στη χώρα ή άδεια για εργασία θα είναι ένα απλό γραφειοκρατικό θέμα (και όχι εμπόδιο).

  1. Το μεγάλο πλεονέκτημα της εξασφάλισης της UK Visa, δηλαδή της “άδειας εισόδου & παραμονής” στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο για μόνιμη εργασία/καριέρα, όσο και για Μεταπτυχιακές Σπουδές, θα το έχουν κατά κυριο λόγο οι απόφοιτοι Bachelor των Βρετανικών Πανεπιστημίων, α) λόγω των νέων διατάξεων,  β) αλλά και λόγω της πλήρους και εξειδικευμένης κατάρτισης που έχουν αποκτήσει στην ίδια τη χώρα, η οποία πάντα προσφέρει ευκαιρίες και διατηρεί στο επαγγελματικό της δυναμικό (workforce), τους άξιους αποφοίτους των Πανεπιστημίων της, για τη δική της ανάπτυξη ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους, με στόχο την παραγωγική και επιστημονική εξέλιξη της χώρας.
  2. Το ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ των κατόχων UK Visa στη ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Οι φοιτητές και οι απόφοιτοι των Βρετανικών Πανεπιστημίων θα έχουν πλέον Μονοπωλιακή Σχέση με τη Βρετανική Αγορά Εργασίας: α) βρίσκονται ήδη στη χώρα με κανονική άδεια παραμονής και πρόσβαση στις εταιρίες για εργασία και καριέρα, β) είναι “παιδιά της Βρετανίας”, εκπαιδευμένα στην εντέλεια από τους ίδιους τους Βρετανούς και φυσικά προτιμούνται, σε σύγκριση με όσους δεν ζουν/σπουδάζουν στη Βρετανία.  Αντίθετα, για τους “ξένους”, η είσοδος στη χώρα για εργασία θα είναι πάρα πολύ δύσκολη έως ακατόρθωτη υπόθεση.
  3. Σύγκριση κόστους Σπουδών με Ελλάδα: Σε σύγκριση με το Συνολικό Κόστος Σπουδών σε ένα Ελληνικό ΑΕΙ εκτός της πόλης μόνιμης διαμονής του μαθητή, όπου γνωρίζουμε ότι για διάρκεια Σπουδών κατά μέσο όρο 4-5 ετών μια οικογένεια θα ξοδέυει ετησίως περί τα €9,000 ευρώ (περίπου ~ €50,000 ευρώ συνολική επιβάρυνση μέχρι την απόκτηση του Πτυχίου), η Βρετανία ακόμη και στην απόμακρη πιθανότητα που δεν επιδοτήσει περαιτέρω το κόστος των διδάκτρων, θα έχει ακριβώς το ίδιο τελικό κόστος ΑΛΛΑ με 2 χρόνια μικρότερο χρόνο παρουσίας στο Πανεπιστήμιο τελικά διότι:  3 χρόνια x € 17,500 ευρώ, ανέρχονται σε περίπου = €53,000 ευρώ συνολικά (υπολογίζοντας το κόστος ζωής ετησίως στη Βρετανία στς €7,500 και το μέσο κόστος Βρετανικών διδάκτρων στα €10,000).

Η καθαρή διαφορά ολοκλήρωσης του Πτυχίου (1,5 – 2 χρόνια) στη διάρκεια Σπουδών (συνήθως 2+ χρόνια) σημαίνει ότι εάν κάποιος εργάζεται στη Βρετανική Αγορά Εργασίας έχει άμεσα εισροή εισοδημάτων τουλάχιστον € 2,500 ευρώ τον μήνα!!

Δηλαδή, κάθε νέος εργαζόμενος στη Βρετανία μέσα σε 1 με 1,5 χρόνο από τη στιγμή που ξεκινήσει να εργάζεται εκεί, θα έχει πρακτικά εκμηδενίσει το κόστος που πλήρωσε για να πάρει το Βασικό Πτυχίο!

10. Η Βρετανική Οικονομία είναι η 6η Δύναμη Παγκοσμίως και 2η στην Ευρώπη,

1. USA, 2. China, 3. Japan,  4. Germany,  5. India,  6. United Kingdom

πηγή: https://www.investopedia.com/insights/worlds-top-economies/

η οποία συνεπικουρείται από ένα εξαιρετικά οργανωμένο Κρατικό Μηχανισμό, βασίζεται στην τεράστια εμπειρία πολλών αιώνων στη Διοίκηση και Διαχείρηση εδαφών και πόρων (British Empire) και αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για Οικονομική ευμάρεια, ακόμα και σε εποχές μεγάλων ανακατατάξεων, όπως αυτή που διανύουμε.

Η εφαρμογή της απαίτησης στους μη-Βρετανούς φοιτητές για έκδοση UK Visa αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τους δικούς μας σπουδαστές και αποφοίτους Βρετανικών Πανεπιστημίων, καθώς πλέον η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι απολύτως ανοιχτή ΜΟΝΟ για όσους πηγαίνουν εκεί με σκοπό την Εκπαίδευση.

 

_________________________________________________

Για περισσότερες πληροφορίες είμαστε στη διάθεσή σας:

Αθήνα:  (210) 7488131   

Θεσσαλονίκη:  (2310) 240394

Η Ομάδα του NETWORK,  Μάρτιος 2021

 

Study in the UK is still the Best Choice in Europe   (and Worldwide)

 

 

Σε κάθε περίπτωση, για όσους επιλέγουν:

 

Σπουδές σε Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Ολλανδία  –  Ιρλανδία  –  Δανία  –  Σουηδία  –  Βέλγιο  –  Γαλλία

Γερμανία  –  Ελβετία  –  Ιταλία  –  Ισπανία

 

είτε σε:                                                         

  Καναδά  –  ΗΠΑ

 

Από το έτος 2004 μέχρι και σήμερα, το NETWORK συνεχίζει παραδοσιακά:

Α) να προετοιμάζει τους μαθητές του

(Foundation  GCE ALevels    IELTS)

Β) να αναλαμβάνει πλήρως την υποβολή Αιτήσεων και Διαδικασιών

 

  1. για Πρώτο Πτυχίο (Bachelor)
  2. για Μεταπτυχιακά (Master)
  3. για όλες τις Ειδικότητες Σπουδών
  4. για όλα τα Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια
  5. σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες
  6. σε Καναδά και ΗΠΑ

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες (κόστος, προϋποθέσεις εισαγωγής, προθεσμίες υποβολής αιτήσεων κλπ) επικοινωνήστε μαζί μας.

_____  .  _____