Στρατηγική για το GMAT: Ας Χαθούν Μερικές Μάχες για να Κερδηθεί ο Πόλεμος


GMAT Preparation

GMAT Preparation

Το GMAT δεν είναι ούτε μαθηματικό ούτε γλωσσολογικό τεστ. Οπωσδήποτε απαιτείται γνώση μαθηματικών και της αγγλικής γλώσσας για μια καλή βαθμολογία, αλλά αυτό που πραγματικά εξετάζει το GMAT είναι δεξιότητες συνειρμών διοικητικής σκέψης. Τέτοιες δεξιότητες όλοι μας τις εφαρμόζουμε καθημερινά.

Για παράδειγμα, φθάνει ένας εργαζόμενος στη δουλειά του το πρωί μιας ημέρας και σκέφτεται όλα τα πράγματα που θα μπορούσε να κάνει εκείνη την ημέρα. Δεν μπορεί να διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες και θα πρέπει να κρίνει ποιες εργασίες θα περιμένουν μέχρι την επόμενη ημέρα ή εβδομάδα.

Αν οι επιλογές περιορίζονται μεταξύ δύο εργασιών, Α ή Β, και η Α θα επιφέρει περίπου 6% περισσότερα έσοδα για την εταιρεία αλλά θα καταναλώσει 55% περισσότερο χρόνο, ποια εργασία είναι προτιμότερη? Μετά, ελέγχοντας τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, βλέπει μια λίστα 100 μη αναγνωσμένων μηνυμάτων. Ποια θα διαβάσει πρώτα? Τα παλαιότερα? Αυτά από τον εργοδότη του? Τα χαρακτηριζόμενα ως επείγοντα? (μερικά ούτε καν θα ανοίξει, κρίνοντάς τα μη σημαντικά από το όνομα του αποστολέα, το θέμα, ή το ότι είναι μηνύματα spam που πέρασαν από το φίλτρο).

Καμία από αυτές τις αποφάσεις δεν είναι εύκολη και πολλές θα χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες από ότι στο παραπάνω σενάριο. Αυτή η πολύπλοκη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι ακριβώς τι πρέπει να κάνει καλά ένα άξιο διοικητικό στέλεχος και είναι ακριβώς τι απαιτούν το GMAT και οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων. Το GMAT λοιπόν δεν είναι τεστ μαθηματικών ή γλώσσας. Τα μαθηματικά και τα αγγλικά είναι εκεί μόνο σαν εργαλεία που εξετάζουν την ικανότητα λήψης αποφάσεων.

Πώς αυτή η γνώση θα βοηθήσει στο τεστ? Το πρώτο βήμα για ένα διαγωνιζόμενο είναι να κατανοήσει ότι οι εξεταστές δεν απαιτούν από αυτόν να απαντήσει σωστά όλες τις ερωτήσεις του τεστ, όπως και ένα διοικητικό στέλεχος δεν θα επιληφθεί της λίστας των 100 μη αναγνωσμένων μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο σε μία ημέρα. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Ένας έμπειρος λήπτης αποφάσεων έχει τεχνογνωσία: έχει εξασκηθεί στο πώς λαμβάνονται διάφορα είδη αποφάσεων και στο πώς τελειοποιούνται οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Καθώς περνάει ο χρόνος, δεν διστάζει να λάβει μια απόφαση και να προχωρήσει, ξέροντας ότι πρόκειται να αφήσει κάποιες ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες. Για να γίνει αυτό με επιτυχία στον κόσμο των επιχειρήσεων, θα πρέπει το διοικητικό στέλεχος να γνωρίζει τους στόχους της εταιρείας και να έχει μια καλή ιδέα για τις επιπτώσεις που διάφορες εργασίες ή δραστηριότητες θα έχουν για την εταιρεία.

Πρέπει επίσης να έχει εξασκηθεί πρακτικά στη λήψη τέτοιων αποφάσεων και στη παρατήρηση των αποτελεσμάτων. Δεν υπάρχει ποτέ μόνο ένας σωστός τρόπος, έτσι ώστε όσο περισσότερο εκθέτει τον εαυτό του στην αρένα της λειτουργίας των πραγμάτων, τόσο καλύτερα θα είναι σε θέση να παίρνει καλές αποφάσεις στο μέλλον.

Πως λοιπόν λειτουργεί το GMAT στο NETWORK?

Οι καίριες πληροφορίες για τη διαχείριση του χρόνου στο GMAT είναι διαθέσιμες σε πολλούς ιστότοπους, αλλά σχεδόν σε καθημερινή βάση υπάρχουν σπουδαστές που μου λένε ότι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν κάποια ερώτηση, ή ισχυρίζονται ότι αν ξέρουν ότι τελικά θα απαντήσουν σωστά μια ερώτηση ας πάρουν περισσότερο χρόνο, ακόμα κι’αν αυτό σημαίνει ότι θα τελειώσει ο χρόνος τους αργότερα. Όμως δεν είναι σίγουρο ότι ξέρουν ότι θα απαντήσουν σωστά. Κατ’αρχάς, θα μπορούσαν να κάνουν ένα λάθος απροσεξίας ή παραδρομής ανά πάσα στιγμή. Δεύτερον, αν χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να λύσουν ένα πρόβλημα, τότε κάτι ιδιαίτερο που πιθανόν υπάρχει σ’αυτό το πρόβλημα μειώνει τις πιθανότητες να λυθεί σωστά.

Η λύση που προτείνουμε στους σπουδαστές αυτούς είναι να αποφοιτήσουν από το σχολείο. Ο τρόπος που έχουν εκπαιδευθεί στο σχολείο συχνά δεν είναι ο τρόπος που λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος. Θα το ξέρετε ήδη αυτό το αν έχετε κάποια τριβή στον κόσμο της εργασίας. Στο πανεπιστήμιο δεν είναι ασυνήθιστο να ζητήσουν οι φοιτητές επιπλέον χρόνο για μία εργασία.

Ορισμένοι καθηγητές αρνούνται, αλλά πολλοί συναινούν αν η εργασία γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα. Στον πραγματικό κόσμο όμως θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλός λόγος για να δοθεί παράταση μίας προθεσμίας – θα είναι ίσως καλύτερο να εργασθεί κάποιος όλη τη νύχτα και να τελειώσει το έργο στην ώρα του.

Αποφοιτήσετε από το σχολείο και εισέλθετε στον πραγματικό κόσμο. Προσεγγίσετε το GMAT ως τεστ της επιχειρηματικής σας ικανότητας και των δεξιοτήτων σας λήψης αποφάσεων. Ο διαγωνισμός απλώς τυχαίνει να συμπεριλαμβάνει στις ερωτήσεις του ορισμένες λεπτομέρειες από μαθήματα του σχολείου.

Εάν αποφοιτήσετε με την νοοτροπία των επιχειρήσεων, θα έχετε καλύτερες προοπτικές να επιτύχετε το σκορ του στόχου σας. Αν παραμείνετε με τη νοοτροπία του σχολείου είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να επιτύχετε το σκορ που θέλετε. Έτσι, πρέπει να υπενθυμίζετε συνεχώς στον εαυτό σας ότι το GMAT είναι ένας διαγωνισμός λήψης αποφάσεων και όχι ένας ακαδημαϊκός διαγωνισμός. Αντιδράστε ανάλογα και εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας στη διαχείριση χρόνου.

Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες ξέρουν πώς να διαχειριστούν τον χρόνο τους και να λαμβάνουν αλληλεπιδραστικές αποφάσεις. Οι επιτυγχάνοντες υψηλές βαθμολογίες στο GMAT έχουν την ίδια ικανότητα. Τέλος, να θυμάστε ότι η ικανότητά σας να καλυτερεύετε τις επιδόσεις σας εξαρτάται από την ικανότητά σας να αναλύετε τις δικές σας διαδικασίες σκέψης και να αναλύετε τις ερωτήσεις του ίδιου του τεστ. Ο στόχος σας δεν είναι ακαδημαϊκός. Ο στόχος σας είναι να μάθετε πώς να σκέφτεστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων του GMAT.

Για να κερδηθεί ο πόλεμος ας χαθούν μερικές μάχες

Μην παίζετε σύμφωνα με τους κανόνες που διδαχθήκατε στο σχολείο. Το GMAT είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι. Μάθετε τους κανόνες του.

Ο στόχος σας δεν είναι να απαντήσετε σωστά σε όλες τις ερωτήσεις – αυτοί είναι οι κανόνες που σχολείου και όχι του GMAT. Θα σας δοθούν ερωτήσεις που θα είναι πάρα πολύ δύσκολες και σχεδόν βέβαια θα τις απαντήσετε λάθος.

Η μόνη επιλογή που έχετε είναι αν θα σας πάρει πάρα πολύ χρόνο για να τις απαντήσετε λάθος και έτσι να μειονεκτήσετε σε επόμενες ερωτήσεις. Κατά μέσο όρο όλοι οι διαγωνιζόμενοι απαντούν περίπου 60% των ερωτήσεων σωστά και περίπου 40% λάθος. Αυτό αλλάζει στα υψηλότατα και χαμηλότατα επίπεδα βαθμολόγησης, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των διαγωνιζομένων θα είναι στο εύρος 60/40.

Μπορεί να επιτύχετε το σκορ 700 και να απαντήσατε μόνο το 60% των ερωτήσεων σωστά.

Να ξέρετε λοιπόν ότι θα απαντήσετε μερικές ερωτήσεις λάθος. Μη χάσετε χρόνο στις ερωτήσεις που θα απαντήσετε λάθος και προχωρήστε, μένοντας πάντα στην τρέχουσα ερώτηση ανεπηρέαστοι από το πώς απαντήσατε στις προηγούμενες ερωτήσεις.